Marshall Rosenberg i Nenasilna komunikacija

„Većinu sam svog života bio preokupiran dvama pitanjima:

Što nas to otuđuje od naše suosjećajne prirode

 i navodi na nasilna i izrabljivačka ponašanja?

I obrnuto – što omogućava nekim ljudima da ostanu povezani sa svojom

suosjećajnom prirodom čak i pod najtežim okolnostima?“

 

Dr. Marshall Rosenberg, utemeljitelj Nenasilne komunikacije, rođen je 1934. godine u Americi. Odrastao je u židovskoj obitelji u Detroitu koji je tada bio jedan od centara rasnih sukoba, zbog čega je vrlo rano dobio prve utiske o tome kako nečija boja kože ili religijska pripadnost nekome može biti poticaj za nasilje. Brojne svađe njegovih roditelja bile su mu još dodatan emotivan teret. U isto vrijeme, iskusio je kako neki ljudi (požrtvovni i veseli ujak Julius, te baka koja je imala „veliku dušu“) i u izuzetno teškim situacijama ostaju suosjećajni i doprinose dobrobiti drugih.

Marshall je po zanimanju bio psiholog i razvio je koncept Nenasilne komunikacije 60-ih godina prošlog stoljeća. NK je bazirana na psihoterapiji orijentiranoj na klijenta i humanističkoj psihologiji Carla Rogersa, s kojim je blisko surađivao.

„Naučili smo govoriti, ali ne i komunicirati.

To nas je dovelo do toliko nepotrebne osobne i društvene patnje.“

VICKI ROBIN o knjizi M. Rosenberga: Jezik života

Nenasilna komunikacija je utemeljena na komunikacijskim vještinama koje jačaju našu sposobnost da ostanemo ljudska bića, čak i pod teškim uvjetima. 

Nevjerojatna lakoća jezika Nenasilne komunikacije mijenja način na koji se izražavamo i čujemo druge, te na taj način njeguje kvalitetu odnosa između roditelja i djece, učitelja i učenika, partnera, prijatelja i svih nas, pa čak i način na koji se odnosimo prema sebi samima, donoseći sa sobom iscjeljenje.

Struktura je jednostavna, a ima veliku moć preobrazbe.

Marshallovim komunikacijskim alatom potencijalni sukobi i nelagodni razgovori umjesto uobičajenih automatskih reakcija  transformiraju se u miroljubive dijaloge. Modelom Nenasilne komunikacije, jednom kada uspijemo čuti potrebe druge strane, možemo se uzajamno povezati suosjećanjem i pronaći novo rješenje prethodno „bezizlaznih“ problema.

Povežimo se!

Prijavite se na naš newsletter i budite na vrijeme informirani o edukacijama i aktivnostima u Centru.

Adresa

Nova Ves 50, 10000 Zagreb

Email

info@nenasilnakomunikacija.hr

Telefon

(+385) 95 55 18 344 - Sanjica
(+385) 99 59 12 313 - Suzana